Thursday, September 20, 2012

QUANTITATIVE APTITUDE QUESTIONS AND ANSWERS


1. In a division sum, the divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder. If the remainder is 46, the dividend is:
(1) 4236 (2) 4306
(3) 4336 (4) 5336
2. If 1.5 x= 0.04 y, then the value of (y-x) (y+x) is:
(1) 730/77 (2) 73/77
(3) 7.3/77 (4) 703/77
3. An employee may claim Rs. 7.00 for each km when he travels by taxi and Rs. 6.00 for each km if he drives his own car. If in one week he claimed Rs. 595 for traveling km. How many kms did he travel by taxi?
(1) 55 (2) 65
(3) 62 (4) 70
4. The square root of 3 + 5 is :
(1) “3 /2 + 1/”2 (2) “3 /2 – 1/”2
(3) “5 /2 – 1/”2 (4) “(5/2) + “(1/2)
5. The mean temperature of Monday to Wednesday was 370C and of Tuesday to Thursday was 340C, if the temperature on Thursday was 4/5th that of Monday, then what was the temperature on Thursday?
(1) 36.50C (2) 360C
(3) 35.50C (4) 340C
6. A certain number of two digits is three times the sum of its digits. If 45 be added to it, the digits are reversed. The number is:
(1) 72 (2) 32
(3) 27 (4) 23
7. Three years ago the average age of A and B was 18 years. While C joining them now, the average becomes 22 years. How old (in years) is C now?
(1) 24 (2) 27
(3) 28 (4) 30
8. If 2^(2x-1) = 8^(3-x), then the value of x is:
(1) -1 (2) -2
(3) 2 (4) 3
9. A man’s basic pay for a 40 hours’ week is Rs. 200. Overtimes is paid at 25% above the basic rate. In a certain week, he worked overtime and his total was Rs. 300. He therefore, worked for a total of (in hours):
(1) 52 (2) 56
(3) 58 (4) 62
10. On a Rs. 10, 000 payment order, a person has choice between 3 successive discounts of 10%, 10% and 30% and 3 successive discounts of 40%, 5% and 5%. By choosing the better one he can save (in Rupees):
(1) 200 (2) 255
(3) 400 (4) 433
11. Rs. 600 are divided among A, B, C so that Rs. 40 more than 2/5 th of A’s share, Rs. 20 more that 2/7 th of B’s share and Rs. 10 more than 9/17 th of C’s may all be equal. What is A’s share (in Rupees)?
(1) 150 (2) 170
(3) 200 (4) 280
12. A, B, C started a business with their investment in the ratio 1 : 3 : 5. After 4 months, A invested the same amount as before and B as well as C withdrew half of their investments. The ratio of their profits at the end of the year was:
(1) 5 : 6 : 10 (2) 6 : 5 :10
(3) 10 : 5 : 6 (4) 4 : 3 : 5
13. If 9 men working 71/2 hours a day can finish a piece of work in 20 days, then how many days will be taken by 12 men, working 6 hours a day to finish the work? It is being given that 2 men of latter type work as much as 3 men of the former type?
(1) 91/2 (2) 11
(3) 121/2 (4) 13
14. Three pipes A, B and C can fill a cistern in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill the cistern is:
(1) 12 (2) 14
(3) 16 (4) 18
15. A train B speeding with 120 kmph crosses another train C running in the same direction, in 2 minutes. If the lengths of the trains B and C be 100 m and 200 m respectively, what is the speed (in kmph) of the train C?
(1) 111 (2) 123
(3) 127 (4) 129
16. River is running at 2 kmph. It took a man twice as long to row up as to row down the river. The rate (in km/hr) of the man in still water is:
(1) 8 (2) 10
(3) 4 (4) 6
17. A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity (in kg.) sold at 18% profit is:
(1) 560 (2) 600
(3) 400 (4) 640
18. A sum of money becomes Rs. 13, 380 after 3 years and Rs. 20, 070 after 6 years on compound interest. The sum (in Rupees) is:
(1) 8800 (2) 8890
(3) 8920 (4) 9040
19. A well with 14 m inside diameter is dug 10 m deep. Earth taken out of it, has been evenly spread all around it to a width of 21m to form an embankment. The height (in metres) of the embankment is:
(1) 1/2 (2) 2/3
(3) 3/4 (4) 3/5
20. A rectangular carpet has an area of 120 sq metres and a perimeter of 46 metres. The length of its diagonal (in metres) is:
(1) 11 (2) 13
(3) 15 (4) 17
ANSWERS
1. (4), 2. (2), 3. (1), 4. (4), 5. (2) 6. (3), 7. (1), 8. (3), 9. (2), 10. (2) 11. (1), 12. (1), 13. (3), 14. (2), 15. (1) 16. (4), 17. (2), 18. (3), 19. (2), 20. (4)

Tuesday, September 18, 2012

OJAS Jail Sipahi(Jail Police-Male) Class 3 Online Applications Starts from 20/09/2012


Adhik Police Mahanideshak & Jail Inspector General,
Gujarat Rajya, Ahmedabad.

Name of Post : Jail Police(Only for Male Candidates)No of Post : 650Eligibility : HSC Pass(12th Pass)Age limit : 18th 25 yearsLast date of applying online is 10th October 2012.Helpline : 079/27560852 & 1800 233 5500 Visit OJAS : http://ojas.guj.nic.in/

Anusuchit Jati Kalyan Direct Recruitment of Kacheri Adhikshak/Madadnish Shikshak(Higher Secondary), Online Applications Starts from 20/09/2012 on OJAS


Sidhi Bharati Pasandagi Samiti, Anusuchit Jati Kalyan
Gujarat Rajya, Gandhinagar

Advt No. : DSCW/201213/1 & DSCW/201213/2 to 6
Name of Posts : Kacheri Adhikshak(office superintendent), Madadnish Shikshak-Assistant Teacher (Uchchatar Madhyamik)
For Eligibility and other detailes please read official ad.
Last date of applying online is 10th September 2012.
Visit : http://ojas.guj.nic.in/


Monday, September 17, 2012

PA/SA GENERAL MODEL QUESTION PAPER


GENERAL ENGLISH MODEL QUESTION PAPER


1. I had just finished lunch when the phone …………
a)Rang   b)Had rung  c)Is ringing  d)Will ring
Ans. Rang
2. If my brother had not grabbed my arm I …………..
a)Might have slipped  b)May have slipped  c)Will have slipped  d)Shall have slipped
Ans. Might have slipped
3. We …………. a trip to Delhi last summer.
a)Have had  b)Had  c)Was  d)Were
Ans. Had
4. I ………….. home since last Christmas.
a)Haven’t gone  b)Hadn’t gone  c)Wouldn’t go  d)Shouldn’t go
Ans. Haven’t gone
5. We usually …………. Early and go for a walk.
a)Get up  b)Got up  c)Had got up  d)Getting up
Ans. Get up
6. Last Saturday we ………….. to visit our ancestral home.
a)Went  b)Will go  c)Have gone  d)Go
Ans. Went
7. Even though it was hard at first, I came ………….. the work in the factory.
 a)To enjoy  b)Enjoyed  c)Enjoying  d)Enjoys
Ans. To enjoy
8. …………….. one of us should tell them the sad news?
 a)Which  b)What  c)Who  d)Where
Ans. Which
9. The novel on …………… the film is based was written by an Indian.
a)Which  b)Whom  c)What  d)Who
Ans. Which
10. Agriculture has ………….. most prominent place in Indian economy.
 a)A b)An c)The d)No article
Ans. The
11. Compliment means ……………..
a)What completes  b)Good wishes  c)Complaint   d)Request
Ans. What completes
12. Ingenious means ……………
a)Foolish  b)Mismanaged  c)Clever  d)Cowardly
Ans. Clever
13. Diffident is the antonym of ……………..
a)Defeat  b)Clever  c)Confident  d)Disastrous
Ans. Confident
14. Exotic is the antonym of ……………….
 a)Indigenous  b)Chaotic  c)Neurotic  d)Myopic
Ans. Indigenous
15. The synonym of avaricious is …………….
a)Greedy  b)Ready  c)Capricious  d)Audacious
Ans. Greedy
16. Which of the following words is spelt correctly ?
a)Embarrassment  b)Embarassment c)Embarasment d)Embarrasment
Ans. Embarrassment
17. We thought ………….. the matter.
a)In  b)About  c)Upon  d)On
Ans. About
18. The train is always ………….
a)Panctually  b)Panctuality  c)Panctual  d)Be punctual
Ans. Panctual
19. If you go to the doctor, he ………….. you some medicine.
a)Give  b)Would give  c)Will give  d)Would have given
Ans. Will give
20. The story of this book is based ………….. truth.
a)On  b)With  c)To  d)For
Ans. On


Question related to space

Q1 Which  is  the  biggest planet
Jupiter
Q2    Who  found Pluto’s   moon
  Jim Christy  from USA   in 1978 
Q3   The minor planets  are called as ----------------
Asteroids
Q4    What is  the  full  form  of  INSAT 
Indian National  Satellite 
Q5  Name the  first  ever  robot spacecraft  to  probe  planet Venus 
Magellan
Q6   When did the first liquid –fuel rocket fly
 In 1926 
Q7  Who  was the  first man  in space
Yuri  Gagarin
Q8  Who  first  drove on the moon
David  Scott and  James  Irwin   (They  drove  the battery  powered  buggy )
Q9  Who  first  set  foot  on  the  moon 
Neil  Armstrong  in  1969
Q10 Which  was the  first  space  station
The  first  manned  space  station was  Salyut  1  launched  in 1971
Q11   Which  was  the  first  satellite  in  space 
Sputnik  1  was  the first  satellite  to orbit  the Earth 
Q12   What  are  stars made  of 
Stars are mostly  made of  two  gases   Hydrogen and  helium
Q13   who  made  the  first  telescope 
Hans  Lippershey   made  the  first  telescope  in  1608
Q14  Who  said  the planets go  round the  Sun  ?
Nicolaus  Copernicus
 Q15  Who  made  the  first  radio  telescope
Grote  Reber made  the  first  radio  telescope   in  1930
Q16  ------------  is  one  of the   basic  forces  in  the  universe 
Gravity 
Q17 ` When did Indian  space   research  begin
1961
Q18  What  is meant  by  ISRO 
Indian  Space  Research  Organisation
Q19  Name   India’s  first  satellite 
Aryabhatta
Q20  Neil  Armstrong and Edwin Aldrin launched in 1969  ib  which  part  of  the  moon 
 Sea  of  Tranquillity
Q21 Which  planet   is  known  as  the  red planet
Mars
Q22 At what  speed  does  the  moon  circle  the earth?
3680 KM  per hour 
Q23 Name the  planet  that  has  only  one  satellite 
Earth 
Q24  Which  planet  takes  almost  30  earth  years to  orbit  the  sun 
Saturn
Q25  When  did  Luna -9  land  on  the  moon
1966
Q26   Name the  planet  which  has  the  largest  number  of  satellites 
Jupiter
for latest update always visit http://brlakhnotra.blogspot.in/





 GENERAL ENGLISH


QUESTION
ANSWER
A PERSON WITH A LONG EXPERIENCE IN A PROFESSION
VETERAN
WORDS WRITTEN ON A TOMB
EPITAPH
SOMTHING NO LONGER IN USE
OBSOLETE
BEST SYNONYM OF "ZEALOT" IS
FANATIC
BEST SYNONYM OF "WORTHLESS"
CHEAP
BEST SYNONYM OF "WITHER" IS
DECAY
BEST SYNONYM OF "MAMMOTH" IS
HUGE
BEST SYNONYM OF "HOMILY" IS
SERMON
BEST SYNONYM OF "ROBUST" IS
STRONG
BEST ANTONYM OF "AUGMENT" IS
DECREASE
BEST ANTONYM OF "RIDICLE" IS
REASONABLE
BEST ANTONYM OF "SANCTITY" IS
UNHOLY
SCHOOL BOY WHO CUTS CLASSES FREQUENTLY
Truant
A PLACE WHERE BEES ARE KEPT
Apiary
ANIMALS THAT CAN LIVE BOTH ON LAND AND WATER
Amphibians

FOR PA/SA EXAM - INDIAN HISTORY OBJECTIVE QUESTIONS

1. The youngest Prime Minister of India:
Ans. Rajiv Gandhi

2. The first Indian Prime Minister to get Bharat Ratna:
Ans. Jawaharlal Nehru

3. The Indian prime minister who signed on Shimla Pact:
Ans. Indira Gandhi

4. The Prime Minister of India when India made its nuclear explosion:
Ans. Indira Gandhi

5. The first non-congress Prime Minister of India to complete tenure:
Ans. A.B Vajpayee

6. In which year Indira Gandhi nationalized banks?
Ans. 1969


7. Indira Gandhi abolished privy purses through the ……….th amendment of the constitution.
Ans. 26

8. Which slogan was given by Indira Gandhi?
Ans. Garibi Hatao

9. Which country was formed with the support of Indira Gandhi in 1971?
Ans. Bangladesh

10. Which of the following events as happened during the period of Indira Gandhi?
Ans. Bhopal Gas tragedy of 1984

11. Morarji Dasai started his official career as:
Ans. Deputy Collector

12. Morarji Dasai was the Prime Minister of India when ‘Right to Property’ was deleted from Fundamental Rights through the …………… amendment of the Constitution:
Ans. 44

13. Morarji Desai is the first Indian prime minister whose resting place is outside Delhi. His Samadhi is at:
Ans. Ahmadabad

14. The prime minister who re-established the tenure of LokSabha from six years to five years:
Ans. Morarji Desai

15. First non-congress prime minister sto get Bharat Ratna:
Ans. Morarji Desai
16. Which was introduced for the first time during the period of Rajiv Gandhi?
Ans. Navodaya Vidhyalaya

17. Rajiv Gandhi announced new education Policy in …………….
Ans. 1986
18. The first person to become PM of India without any previous experience of holding the post of minister in centre or state.
Ans. Rajiv Gandhi

19. The finance minister who resigned during the period of Rajiv Gandhi:
Ans. VP Singh

20. Anti Defection Law came into force in:
Ans. 1985

21. First Asian Games was held in 1951 in:
Ans. New Delhi

22. The venue of the first international Film Festival of Indiaheld in 1952:
Ans. Mumbai

23. STD was introduced for the first time in India between Kanpur and Lucknow in:
Ans. 1960

24. The first ISD line was established between Mumbai and ……………. In 1976.
Ans. London

25. Who was the first woman Governor of an Indian State ?
Ans. Sarojini Naidu

26. Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna ?
Ans. Khan Abdul Ghaffar Khan

27. Dr. M.S. Subbulakshmi has distinguished herself in the field of..........
Ans. Vocal Music

28. Which of the following is not correctly matched ?
Ans. M.F. Hussain–Tabla

29. Who said, “You give me blood, I will give you freedom” ?
Ans. Subhash Chandra Bose

30. Nobel Prizes are not given for which of the following fields ?
Ans. Music

31. When is the ‘International Women’s Day’ observed ?
Ans. March 8

32. Indra Nooyi is the Chief Executive Officer of which company ?
Ans. Pepsi

33. The 2008 Olympics will be held in.........
Ans. Beijing

34. 6th April, 1930 is well known in the history of India because this date is associated with ……
Ans. Dandi March by Mahatma Gandhi

35. The concept of ‘Din-e-Elahi’ was founded by which king ?
Ans. Akbar

36. The central point in Ashoka’s Dharma was.........
Ans. Religious toleration

37. ‘Do or Die’ was one of the most powerful slogans of India’s freedom struggle. Who gave it ?
Ans. Gandhiji

38. Who among the following formed a party named as ‘Forward Block’ ?
Ans. Subhash Chandra Bose
39. Jaspal Rana is a distinguished athlete in which of the following games ?
Ans. Shooting

40. ‘The Dronacharya Award’ is associated with.........
Ans. Sport Coaches

41. The author of ‘Gitagovinda’ was...........
Ans. Jayadeva

42. Who wrote the book ‘India Wins Freedom’ ?
Ans. Maulana Abul Kalam Azad

43. Baba Amte is famous as a ………
Ans. Social Worker

44. Where are the Dilwara Temple’s located ?
Ans. Mt. Abu

45. Who was the first Indian lady to preside over the Congress ?
Ans. Annie Besant

46. In India, there are three crop seasons. Two of them are Kharif and Rabi, name the third one ?
Ans. Zaid

47. In India agriculture of jute is maximum on which Delta area ?
Ans. Ganga

48. The most discussed Tehri Dam Project is located in which of the following States ?
Ans. Uttarakhand

49. Mahatma Gandhi for the first time practised his Satyagraha in India at..........
Ans. Champaran